Blog: Impact van de AI Act voor L&D

Wat is de Artificiële Intelligentie Act?

De AI Act, of Artificial Intelligence Act, is een onderdeel van de Europese digitale strategie. Met de AI Act wil Europa ervoor zorgen dat AI-technologie in de toekomst op een verantwoorde manier wordt ingezet.

Op 9 december 2023 heeft een groep experten een voorlopig voorstel voor de AI Act ingediend. Dat voorstel werd door het Europees parlement op 13 maart 2024 goedgekeurd met een grote meerderheid. (Extra info) Een mijlpaal in de wereld van artificiële intelligentie. De wet treedt in mei 2024 in werking maar zal gradueel toegepast worden. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld het verbod op hoog risico applicaties mid 2026 gehandhaafd zal worden. Applicaties met een onaanvaardbaar risico worden eind 2024 verboden.

Download voorstel pdf

Je kan de AI Act als pdf vinden op de website van het Europese parlement, maar hieronder vind je alvast een samenvatting en ontdek je wat de impact is voor L&D.


Wat staat er in de AI Act?

De AI Act deelt AI-toepassingen in 4 verschillende risicogroepen, met elk zijn eigen regels:.

Groep 1 - Onaanvaardbaar risico 

Het verkopen of gebruiken van toepassingen met onaanvaardbaar risico is niet toegestaan en zijn een duidelijke bedreiging voor de privacy en veiligheid van de bevolking en hun rechten.

Onder deze categorie vallen alle AI-modellen en applicaties die:

  • Schadelijke, manipulatieve technieken gebruiken.
  • Zich op specifiek kwetsbare groepen richten (lichamelijk of geestelijk).
  • Mensen indelen op basis van een sociale score.
  • Realtime biometrische identificatie in publieke ruimte voor ordehandhaving.

Groep 2 - Hoog risico 

Hoogrisico toepassingen kunnen een negatieve impact hebben op de veiligheid van mensen en hun basisrechten. Hier wordt een onderscheid gemaakt in twee categorieën:

  1. Veiligheidssystemen voor producten of producten die onderdeel uitmaken van de H&S regelgeving.
  2. Systemen die gebruikt worden in de volgende gebieden:Biometrische identificatie
  • Beheer en bediening van kritische infrastructuur
  • Opleiding en opleidingsprogramma's
  • Beheer van werk en werknemers
  • Toegang tot essentiële private en openbare diensten en voordelen.
  • Politie
  • Migratie, asiel en grensbeheer
  • Administratie van het gerecht en democratische processen.

Voorbeelden zijn systemen die bijvoorbeeld deelnemers bij een opleiding  beoordelen. Of systemen die de arbeidsprestaties van werknemers beoordelen of analyseren, om op basis daarvan te beslissen of iemand opslag of eventueel ontslag krijgt. AI-systemen in deze categorieën moeten geregistreerd worden in een Europese database voordat ze op de markt komen. 

AI voor biometrische identificatie moet door een officieel orgaan gekeurd worden. Alle andere systemen mogen een zelfscan ondergaan om te bepalen of ze conform zijn. Deze wetgeving bevat onderdelen zoals: risicobeheer, data-transparantie, training en beheer, menselijk toezicht, digitale veiligheid, ...

Zowel aanbieders als importeurs, verdelers en gebruikers moeten voldoen aan enkele verplichtingen uit de wetgeving (momenteel nog in ontwikkeling).

Groep 3 - Beperkt risico

Hieronder vallen applicaties zoals:

  • Interactieve AI-applicaties zoals chatbots
  • generatieve AI op gebied van audio, video en afbeeldingen (deepfakes). 
  • Biometrische categorisatie systemen

Ze hebben beperkte verplichtingen op gebied van transparantie in het gebruik van artificiële intelligentie. 

Groep 4 - Laag of minimaal risico

Deze systemen mogen ontwikkeld en gebruikt worden binnen de EU zonder wettelijke verplichtingen. Toch wordt er aangemoedigd om ook bij deze toepassingen te voldoen aan de vereisten van hogere risico systemen.


Persoon met AI verbeteringen - Een situatie waarvoor de AI Act ons wil beschermen.Afbeelding gemaakt met de Midjourney AI-afbeeldingsgenerator.


Wat is de impact van de AI Act op het L&D vakgebied?

Een studie van Oxford voorspelt dat HR administratieve functies 90% kans hebben om volledig geautomatiseerd te worden tegen 2035. AI gaat hierin ongetwijfeld een enorme rol hebben. De AI Act zal ervoor zorgen dat dit gedaan wordt met het oog op veiligheid, transparantie en privacy.

AI-toepassingen uit het vakgebied HR, en dus ook L&D, vallen volgens de AI Act meestal in het hoogrisico gebied omdat er gebruik wordt gemaakt van persoonlijke gegevens. In sommige gevallen maken bestaande HR, LMS en LXP-systemen al gebruik van een of andere vorm van AI. Daarom is het belangrijk om je leverancier te contacteren en na te vragen of ze (in de toekomst) voldoen aan deze nieuwe wetgeving. 

Eens de wet officieel gestemd is, wordt er een overgangsperiode van 6 tot 24 maanden voorzien. Daarna kunnen er zware boetes volgen bij het niet naleven van de wetgeving.

Hoe kan Cognitum helpen?

Uiteraard houden wij de laatste ontwikkelingen rond AI en de AI Act in het oog en zullen deze blogpost dan ook zo up-to-date mogelijk houden. Wij kunnen, samen met jou, onderzoeken welke HR programma's er binnen je bedrijf gebruikt worden en nagaan in hoeverre AI bij deze programma's een rol speelt. Op die manier kan er een inschatting gemaakt worden van de risico's en de risicogroep waarbinnen het programma valt. Zo ben je als bedrijf klaar om aan de toekomstige verplichtingen te voldoen.


Meer informatie over de AI Act en de Europese visie?

Blog: Impact van de AI Act voor L&D

Blog: 5 Mythes over leren bij volwassenen

Ontdek de waarheid over leren bij volwassenen met onze blogpost die 5 leermythes ontkracht. Van leerstijlen tot kennisopbouw, we scheiden feiten van fictie en tonen aan dat leren een dynamisch en levenslang proces is.

Lees meer

Blog: Je opleidingsvisie als leerinstrument

Een opleidingsvisie is een document dat de algemene filosofie, de doelen, en de aanpak voor het opleiden binnen een organisatie beschrijft. Het geeft een beeld van wat de organisatie wil bereiken met de hulp van opleiding.

Lees meer

Workshop: Interactieve animaties in Articulate Storyline met Rive

Ontdek de kracht van interactieve animaties in Storyline met Rive tijdens de Articulate Gebruikersdag in Antwerpen op 21 maart 2024. Leer praktisch een animatie maken en aansturen met triggers. ARTGDBE

21 maart 2024

Lees meer

Sessie: Geef extra smaak aan je Storyline project met Javascript

JavaScript voegt een nieuwe smaakdimensie toe aan Articulate Storyline, waardoor je interacties en functionaliteiten kan uitbreiden. Deze sessie is ontworpen om je te inspireren en praktische voorbeelden te bieden hoe JavaScript creativiteit en interactiviteit toevoegt aan Storyline.

21 maart 2024

Lees meer

Sessie: Interactieve afbeeldingen in storyline- Courseware ARTGD XL

16 november 2023

Terugblik

Sessie: Online leren: digitale tools en systemen - SDWorx

13 juni 2023

Terugblik

Sessie: Digitale leertools die opleiding stimuleren - VOKA

13 maart 2023

Terugblik

Sessie: Variabelen en Javascript in Storyline - Courseware

15 november 2022

Terugblik

Opleiding: Digitale leertools die opleiding stimuleren - SDWorx

4 oktober 2022

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x